Siirry sisältöön

Suojeluvinkit

Haja-asutuksen jätevesien käsittely

Haja-asutusalueella sijaitsevan, viemäriverkkoon kuulumattoman kiinteistön jätevedet tulee käsitellä asianmukaisesti. Näin kaivovesi pysyy puhtaana, lähijärven kuormitus vähenee ja vesistön virkistyskäyttöarvo paranee. Katso Suomen ympäristökeskuksen suojeluvinkit haja-asutuksen jätevesien käsittelystä.

Jässi -jätevesineuvontahanke

Kaakkois-Suomen ELY -keskuksen tilaaman kiinteistökohtaisen jätevesineuvonnan kohdealueet sijaitsivat Immalanjärven, Nurmijärven ja Suuri Jukajärven alueilla. Tilannekatsaus haja-asutuksen jätevesijärjestelmistä on huolestuttava!

Jässi tilannekatsaus 2016

Jätevesijärjestelmien uusimistarve kohteilla, joissa syntyi vähäistä suurempia jätevesimääriä

Jässi -jätevesihankkeen toiminta-alueella (Imatra, Ruokolahti, Rautjärvi ja Parikkala) on yhteensä n. 9000 haja-asutusalueen kiinteistöä, jotka ovat kiinteistökohtaisen jäteveden käsittelyn varassa. Kierretyistä vähäistä suuremman jätevesimäärän kiinteistöistä 54 %:lla oli akuutti uudistamistarve ja vain 9 % kiinteistöistä oli uusittu järjestelmä. Koko alueella on varmasti runsaasti kiinteistöjä, joissa uudistamistyöt ovat vielä edessä.

Nykyisellään kunnossa oleviksi järjestelmiksi luokiteltiin useimmiten umpisäiliöt + harmaiden vesien maahan-imeytyskenttä, pelkkä umpisäiliö tai pienpuhdistamo kaikille jätevesille.

Kuivakäymäläjätteen käsittely

Kuivakäymälässä syntyvät jätteet on käsiteltävä niin, että taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Tämä tehdään tyypillisesti kompostoimalla. Kiinteän jätteen kompostoituminen kestää noin 1–2 vuotta siitä, kun joukkoon ei lisätä enää tuoretta jätettä. Kompostointi on suoritettava tiivispohjaisessa astiassa, jotta kompostoituvaa ainesta ei pääse valumaan maahan. Useisiin kuivakäymälämalleihin on mahdollista hankkia vara-astia, jolloin toinen astia voi olla käytössä ja toisessa voi suorittaa kompostoinnin.

Suojeluvinkit

Kiinteistön jätehuolto

Haja-asutusalueella on vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden kuivajätteille yhteiskäytössä olevia aluekeräyspisteitä, joiden käytöstä maksetaan vuosimaksu. Haja-asutusalueen kiinteistöille kompostointi on ensisijainen käsittelyvaihtoehto biojätteille, muutamalla aluekeräyspisteellä on myös biojätteiden aluekeräyskokeilu.

Kuivajäte
Ekopisteet ja kuivajätteen aluekeräyspisteet Rautjärvellä 2024
Rautjärven kunnan ympäristönsuojelumääräykset